GODT AT VIDE OM DIT UR

DAGLIG BRUG

Når vi taler om ure kan vi grundlæggende dele dem op i quartz- samt mekaniske ure.

Mekaniske ure er drevet af en spændt fjeder i værket, hvilket gør vi skal holde dem optrukket mens vi bruger dem. Mekaniske ure er styret af at vi trækker dem op- automatisk optræk sker ved at holde rotation i urets optræksrotor, ellers vi skal optrække ure fysisk ved oftest at dreje kronen modsat indtil ønsket spænd er opnået.

Automatiske og manuelt optrukket ure har som udgangspunkt en gangreserve på 48-72 timer, hvilket gør, at uret kan ligge stille og stadig fungere korrekt inden for dets pågældende gangreserve.

WINDER

Watchwinder bruges til automatisk optræk af ure, hvilken uret isættes og winder indstilles til at køre med ønskede rotationer for at holde uret i gang. Bruges ofte til ure med funktioner som; dag, dato, perpetual kalender m.m.

SERVICE

Service er den mekaniske vedligeholdelse af værk mm. Hvilket bliver lavet af en urmager. Uret skilles og rengøres, smøres med ny olie og får skiftet sliddele samt pakninger. Service påtænkes fra 5-10 år eller hvis uret taber eller vinder for meget tid mm.

OPBEVARING

Ved længerevarende opbevaring af ure der ikke er i rotation eller i brug skal optrækskronen trækkes ud så uret stopper og gerne ilægges et etui eller andet så det er skånet mod eventuelt støv. Uret bør dog tages frem og trækkes op fra tid til anden.

RENGØRING

Rengøring af dit ur eller dine ure er en meget individuel sag. Alm sulfo, en blød børste og lunkent vand.